SINTEZ GAZIDAN Co-KATALIZATORI ISHTIROKIDA ALIFATIK UGLEVODORODLAR SINTEZ QILISH JARAYONINI TADQIQ ETISH - Ne’matov , Xusan; Rizayev , Sherdil; Ubaydullayev , Javlon (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2024)
Ushbu maqolada Ishqoriy metallar bilan qoplangan Co tarkibli katali-zatorlar ishtirokida CO va H2 dan uglevodorodlarni sintez qilish xususiyatlarini o‘rganildi, alyuminiy oksidlari va turli g‘ovaklikdagi alyuminosilikatlar katalitik ta’sirini o‘rganish natijalari keltirildi. Alyuminiy oksidiga asoslangan namuna uchun suyuq sintez mahsulotlarining selektivligi kaliyli katalizatori qo‘shilganda 41 dan 92% gacha, metan hosil bo‘lishining selektivligi 29 dan 4% gacha kamayishiga erishildi. 20Co-1K / Al2O3 va 20Co-1SiO2 katalizatorlarining xususiyatlariga tayanchning tabiatini (A2O3 va SiO2) ta’siri va 20Co/SiO2 namunasiga kaliyning kiritilishi CO konversiyasining 86-87% ga teng o‘zgarishiga olib kelmadi lekin C5+ uglevodorodlarining unumi va ularning selektivligi oshirildi.