NEFTNI QAYTA ISHLASHDA GIDROGENIZATSION JARAYONLAR - Dustqobilov , Eldor Nurmamatovich; Raxmatullayev , Kozimjon Salimovo‘g‘li (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2024)
Ushbu maqolada neft va gazning fraksion tarkibi, ularni qayta ishlashga tayyorlash texnologiyasi, katalitik-termik, gidrogenizatsiya jarayonlaridan foydalanib yuqori oktanli benzin fraksiyalarini ishlab chiqarish hamda uglerodli gazlarni qayta ishlash, gazlarni fraksiyalarga ajratish texnologiyalari va qurilmalari, vodorod ishlab chiqarish texnologiyasi, aromatik uglevodorodlarni oltingugurt birikmalari gidrotozalash bilan bir qatorda ma’lum miqdorda olefinli - uglevodorodlar, azotli va kislorod saqlovchi birikmalarni vodorod yordamida to‘yinishi, shuningdek metaloorganik birikmalarni tuzilishi, gidrotozalash jarayoni alyumin-kobalt-molibdenli (Al–Co–Мо) yoki alyumiy-nikel-molibdenli (Аl–Ni–Мо) katalizatorlarning katalitik xossalari o‘rganib chiqildi va neftli bitumlarni ishlab chiqarishning texnologik jarayonlari keltirib o‘tilgan.