VOSTAYUSHIY LAHIM O‘TISH TEXNOLOGIYASI - Nomdorov , Rustam Uralovich; Saidov , Kamronbek Anvaroʻgʻli (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2024)
Maqolada barcha loyihalar me’yоriy hujjatlar sanоat оbyektlarini lоyihalash va qurilishida yagоna talablar о‘rnatish uchun xizmat qiladi. Bu hujjatlar qurilish sifatini yaxshilash, qurish muddatini qisqartirish, smeta narxini kamaytirish (arzоnlashtirish), atrоf muhitni muhоfazalash, tabiiy resurslardan оqilоna fоydalanish imkоnini beradi.Shuning uchun lahimlarni yer ostida loyiha asosida joylashtirish muhim o‘rin tutadi. Yer osti konlarida foydali qazilmani qazib olishda lahimlarni joylashtirish hamda foydali qazilmani qazib olishga tayyorlashda qo‘llaniladigan lahim o‘tish texnologiyasi va parametrlari ko‘rsatilgan. Vostayushiy, ort, shtrek o‘zaro bog‘liqligi va joylashuv sxemasi keltirilgan va shu bilan birga bizning konlarimizdagi vostayushiyni o‘tish tartibi, parametrlari, tasnifi, batafsil berilgan.