UZAYTIRILGAN PORTLOVCHI MODDA ZARYADLARINI PORTLATISHDA YO‘NALTIRILGAN YORILIB AJRALISHNI SHAKLLANISHINI NAZARIY TADQIQ QILISH - Nurxonov , Xusan Almirzao‘g‘li; Latipov , Zuhriddin Yoqubo‘g‘li; Bobomurodov , Azamat Yo‘ldosho‘g‘li; Islomov , Mirjalol Alishero‘g‘li (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2024)
Maqolada yer osti kon lahimini o‘tishda tog‘ jinslarining fizik-mexanik xususiyatlari, mustahkamligi, qattiqligi va darzdorligi o‘rganilib chiqib kon lahimi yuzasining ta’sir zonasidan tashqarida joylashgan shpur zaryadi portlaganda otilish voronkasi hosil bo‘lib, unda yuzaga keladigan kvazistatik kuchlanishlar o‘rganiladi hamda o‘yiq shpurlar samaradorligini oshirishda portlashning kvazistatik bosqichida yoriq hosil bo‘lish zonasining oshishi tahlil qilingan.