MFQ SORBENTI VA UNING Cu(II), Zn(II), Ni(II) IONLARI BILAN HOSIL QILGAN METALLOKOMPLEKSLARINING SPEKTROSKOPIK TAHLILLAR - Mo‘minova , Shaxnoza; Muqumova , Gulvar Jumayevna; Kasimov , Sherzod Abduzoirovich; Xo‘shboqova , Farangiz (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2024)
Ushbu maqolada polikondensatsiya reaktsiyasi orqali melamin, formalin va qahrabo (MFQ) kislotasi asosida sintez qilingan sorbent bo‘yicha tadqiqot olib borildi. Olingan MFQ sorbenti bilan Cu(II),Zn(II), Ni(II) ionlari bilan hosil qilgan metallokompleksing Raman spektrlari o‘rganilgan va tahlil qilindi. Ushbu maqolada polisaxarid biosorbent bilan Cd2+, Cu2+, Fe2+, Ni2+, Zn2+ ionlarining sorbsiyasi o‘rganilgan. Metall sulfatning suvli eritmasi va tarkibida sellyuloza bo‘lgan sorbentning geterofaza tizimida metall kationlarini taqsimlash jarayoniga pH ning ta’siri aniqlangan. Sintez qilingan polimer sorbentning tarkibi va xossalarini zamonaviy fizik-kimyoviy tahlil usullari yordamida o‘ganilgan. Raman spektroskopiyasi sochma yorug‘likni o‘rganishga asoslangan, IQ spektroskopiyasi esa yorug‘likning yutilishiga asoslangan. Raman spektroskopiyasi ham IQ spektroskopiyasidek namunalarni 4000 sm-1 dan 400 sm-1 gacha bo‘lgan sohada joylashgan IQ-spektrini tahlil qilish orqali qanday bog‘ mavjudligini va namunalarning qaysi sinfga oidligi haqida fikr yuritildi. Olingan yangi sorbentning va u asosida olingan metallokomplekslarning yutilish chiziqlarining spektr chiziqlar aniqlandi.