MIS ISHLAB CHIQARISH SANOATI VA UNDA HOSIL BO‘LUVCHI TEXNOGEN CHIQINDI MANBALAR VA ULARNING TARKIBIDAN METALLAR AJRATIB OLISH IMKONIYATLARI - Sherzod Bekmaxamatovich, Karshiboyev; Safarali Kamolidinovich, Mamaraximov; Sirojiddin Abdijalilo‘g‘li, Shamatov; Ilxom Uralbayo‘g‘li, Raxmanov (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2024)
Maqolada mineral xomashyo va polimetall rudalarni ulardan foydali komponentlarni to‘liq ajratib olish va qayta ishlashning samarali usullarini ishlab chiqish bo‘yicha tadqiqot natijalari keltirilgan. Bundan tashqari, misni qayta ishlash zavodi chiqindilarini chuqur qayta ishlash texnologiyasini yaratish bo‘yicha tajribalar o‘tkazildi, chiqindilarning joylashishi, granulometrik, mineralogik va kimyoviy tarkibi o‘rganildi. Mis ishlab chiqarish sanoati chiqindilari, ular tarkibidan kamyob, nodir va og‘ir rangli metallarni ajratib olish imkoniyatlari keltirilgan. Har bir texnalogik jarayonlarda hosil bo‘luvchi bu moddalar nafaqat o‘zida qimmatbaho metallar saqlaydi, balki ularni qayta ishlash iqtisodiy ham ekalogik masaladir.