НЕФТЬ ТУТУВЧИ УГЛЕВОДОРОД ҚОЛДИҚЛАРИ ТАРКИБИДАГИ МЕХАНИК ҚЎШИМЧАЛАР МИҚДОРИНИ АНИҚЛАШ НАТИЖАЛАРИ - Хурмаматов , Абдугоффор; Алимов , Нуриддин; Юсупова , Надира; Мирзаев , Жавоҳир (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2024)
Мақолада келиб чиқиши турлича бўлган нефтшламларининг таркибини ва асосан улар таркибидаги механик қўшимчалар миқдорини ўрганиш натижалари, резервуар нефтшламлари, техник сувларни тозалашдан қолган нефтшламлари ва шлам сақлагичда тўпланган нефтшламлари таркибидаги керак бўлмаган қўшимчаларни ажратишда ҳар ҳил эритувчилар билан ўтказилган тажрибалар натижалари келтирилган. Нефтшламларининг таркиби барча турдаги шламлар учун жуда аҳамиятли бўлиб, бу кўрсатгич нефтшламларини қайта ишлаш, утилизация қилиш, улардан иккиламчи маҳсулотлар олиш ёки нефть ҳом-ашё базасини ошириш мақсадида олиб бориладиган тажрибаларда муҳим роль ўйнайди. Шу боис, лаборатория шароитида Фарғона НҚИЗ дан олиб келинган уч ҳил нефтшламларининг таркибидаги механик қўшимчалар миқдори аниқланди.