MIS SANOATI CHIQINDILAR TARKIBIDAN METALLARNI AJRATIB OLISHNI TADQIQ QILISH - Tolibov , Behzod; Axmedov , Madat; Azimov , Oybek; Yuldoshov , Sarvar (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2024)
Bugungi kunda OKMK ning mis eritish zavodi yiliga taxminan 155 ming tonna mis ishlab chiqarmoqda. Asosan mis shlaki mis eritish jarayonida hosil bo‘lib uning tarkibida nafaqat Cu, Fe, Zn, Co va Ni kabi qimmatbaho metallar, balki ko‘p miqdorda xavfli elementlarni o‘z ichiga olgan muhim ikkilamchi resursdir. Hisob kitoblarga qaraganda 1 tonna mis ishlab chiqarish uchun 3-4 tonna shlak hosil bo‘ladi, shundan kelib chiqib aytish mumkinki yiliga 450-600 ming tonna shlak to‘planib kelmoqda. Bu ko‘rsatkich katta yer maydonni egallab qolmay balki ekologiyaga ham anchagina zarar yetkazib kelmoqda.