ФОН ЭЛЕКТРОЛИТЛАРНИ ТАБИАТИ ВА КОНЦЕНТРАЦИЯСИНИ МЕТАЛЛ ИОНЛАРИНИ ДИЭТИЛАМИНО-4-МЕТИЛГЕКСИН-2-ОЛ-4 ЭРИТМАСИ БИЛАН СУВСИЗ МУҲИТДА ТИТРЛАШ НАТИЖАЛАРИГА ВА ЭГРИЛАРИНИНГ ШАКЛИГА ТАЪСИРИ - Сафарова , Гулжахон Эштемировна (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2024)
Ушбу тадқиқотдан мақсад табиий объектлар ва саноат материаллари таркибидаги палладий(II), кумуш(I) симоб(II) ионлари миқдорини диэтиламино-4-метилгексин-2-ол-4 (ДЕАМГО) эритмаси билан сувсиз ва аралаш муҳитларда амперометрик титрлаш услубларини ишлаб чиқишдан иборат. Шу мақсадда амалга оширилган тадқиқот ишимизда металл ионларини диэтиламино-4-метилгексин-2-ол-4 эритмаси билан сувсиз муҳитда титрлаш эгрисининг сифатига (шаклига), аниқлаш аниқлигига фон электролитнинг концентрацияси таъсири тадқиқ қилинди. Фон электролитлардан калий ва натрий ацетати, литий нитрати, хлориди ва перхлорати олинди. Фоннинг етарлича юқори бўлмаган концентрациясида ўрганиладиган эритманинг қаршилиги жуда катта бўлади, натижада титрланадиган эритмани қаршилигини ортиши ҳисобига, тизимдаги кучланишнинг катта йўқотилиши металларни аниқланишига салбий таъсир кўрсатади. Фон электролитларнинг ҳаддан ташқари юқори концентрацияси ҳам тўғри келмайди, чунки бу ҳолда эритманинг юқори ион кучи таъсирида константа анча пасайиши мумкин ва шунинг учун титрлаш эгри чизиғидаги силлиқ букилиш оралиғи сезиларли даражада ошади, бу эса эквивалент нуқтасидаги титрант сарфини баҳолаш аниқлигининг пасайишига олиб келади. Шундай қилиб, фон электролитнинг мақбул рухсат этилган концентрацияси бўлиши керак, унда амперометик титрлаш эгри чизиғи ҳар жиҳатдан энг яхши шаклга эга бўлади.