CHAQILKALON TOG‘LARI SHARQIY QISMIDA TEKTONIK FAOLLIKLAR HISOBIGA HOSIL BO‘LGAN MA’DAN TANALARI XUSUSIDA - Sultonov , Shuxrat Adxamovich (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2024)
Maqola Chaqilkalon tog‘larini sharqiy qismida tektonik faolliklar hisobiga hosil bo‘lgan ma’dan tanalariga bag‘ishlangan. Chakilkalon tog‘lari Turkiston paleookeani va Qirg‘iz-Qozoq kontinenti (Paleoqozog‘iston) kolliziyasining janub-roqdagi kontinentlar bilan yopilishi natijasida hosil bo‘lgan, O‘zbekiston sektorida Qaraqum-Tojik kontinenti bilan namoyon bo‘lgan, Janubiy Tyan-Shan oblastiga kiradi. Okeanning yopilishi va kolliziya o‘rta-kechki karbon davri mobaynida, okean litos-ferasining shimolga subduksiyasi natijasida Paleoqozog‘istonning janubiy chekkasida subduksiyausti Beltov-Qurama magmatik yoyini hosil qilish bilan bo‘lib o‘tganligiga oid matereallar tahlil qilingan.