YURA DAVRI YOTQIZIQLARINING QATLAM SUVLARINI GIDRODINAMIK XUSUSIYATLARI - Jurayev , Fazliddin; Dononov , Jasur (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2024)
Maqolada Yura davri cho‘kindilarida Buxoro-Xiva va Hisor minta-qalarining janubi-sharqiy va janubi-g‘arbiy qismlarida qatlam suvlarining gidrodinamikasini va suyuqliklarning harakatini o‘rganish orqali uglevodorod (UV) konlarining to‘planishi va saqlanishi davrida gidrodinamik sharoitlarning ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Yer osti suvlari uglevodorodlarning asosiy “tashuvchisi” bo’lib, ma’lum geologik va gidrogeologik sharoitlarda ularning to‘planishi yoki tarqalishiga hissa qo‘shishi mumkin. Shu munosabat bilan, geologik va tektonik jarayonlar tufayli suyuqlik harakatining tabiatini o’rganish hududlarning neft va gaz salohiyatini baholashning zaruriy shartidir.