BERK TIZIMLAR QUTBLARINI JOYLASHTIRISHNING ENG KICHIK KVADRATLAR USULI - Boyeva, Oqila (Innovatsion texnologiyalar, 2023)
Ushbu maqolada holat vektoriga nisbatan o‘lchami kichikroq bo‘lgan chiqish vektoridan doimiy teskari aloqada foydalanilganda, bitta kirishga ega bo‘lgan tizimlarda berk tizim qutblariga cheklovlar o‘rnatish usuli taklif etilgan. Qutblar bo‘yicha bunday cheklovlar chiziqli tenglamalardan iborat bo‘lib, tizimni fazoviy holat ko‘rinishida tavsiflovchi matritsalardan olinadi. Berk kontur qutblarini joylashtirish masalasi chiqish bo‘yicha teskari aloqa vektoridan foydalanib qutblar bo‘yicha cheklov tenglamalari orqali yechiladi. So‘ngra, birlik rangga ega chiqish bo‘yicha teskari aloqa yordamida ko‘p o‘lchamli tizimlarda qutblarni ixtiyoriy joylashtirish mumkin.