ТОҒОЛДИ ҲУДУДЛАРИДАГИ СЕЛ-СУВ ОМБОРЛАРИ ЎЗАНЛАРИДА ЛОЙҚА ЧЎКИНДИЛАРНИ БОШҚАРИШ УЧУН ТИНДИРГИЧЛАР ҚУРИЛИШИНИ АСОСЛАШ - Янгиев , Асрор; Аджимуратов , Дилмурод; Рахматов , Махмуд; Панжиев , Шерзод (Innovatsion texnologiyalar, 2023)
Мақолада Қашқадарё вилоятидаги Лангар сел-сув омборида олиб борилган дала-тадқиқотлари натижалари келтирилган. Лангар сел-сув омбори ўзанида қуриладиган тиндиргичлар ўлчамларини аниқлаш ва асослаш учун боғланган сел оқимининг кенгайтирилган конус шаклидаги участкада тўхтатилиши ҳисоблари бажарилган. Лангар сел-сув омбори учун тиндиргич конструкцияси сел-сув омбори сув келтирувчи ўзанига жойлаштирилган, тиндиргич тўртбурчак шаклдаги кўндаланг кесимли иккита камерадан иборат: 1-камера узунлиги L1 = 300 м, эни b1 = 100 м бўлиб, табиий ўзан энидан 1,5 марта катта h1 = 2.0 м; 2-камера биринчи камера билан туташган бўлиб, узунлиги L2 = 200 м, эни b2 = 80 м бўлиб, табиий ўзан энидан 1,25 марта катта, чуқурлиги h2 = 1.5 м. Иккала камера ҳам бўйлама нишаблиги бир хил қабул қилинган i1 = i2.