BOLALAR LUG‘ATI SO‘ZLIGINI SHAKLLANTIRISH VA LEKSIKOGRAFIK SEMANTIZATSIYALASH MUAMMOLARI - Rahmatova , Zoira (Journal of Social Sciences, 2022)
Maktabgacha yoshdagi bolalarning o‘quv faoliyatini tashkil etishda jahon o‘quv lug‘atchiligi tajribasida ma’lum bo‘lgan leksik minimum((word list, slovnik, leksicheskiy minimum) ta’lim oluvchining muayyan til leksikasidan muloqot jarayonida maksimal darajada foydalanishi uchun eng kamida bilishi zarur bo‘lgan so‘zlar ro‘yxati)larni tuzish – hozirgi vaqtda davr talabi. Ushbu maqolada maktabgacha yoshdagi bolalar lug‘atida so‘zlarning bosqichma-bosqich o‘zgarib borishi, kundalik muloqot uchun eng zarur bo‘lgan so‘z, so‘z birikmalarning shakllanishi, ularning ijodiy tafakkurini o‘stirish uchun xizmat qiladigan, fikrlash olamini kengaytirishda muhim rol o‘ynaydigan – leksik minimumlar haqida fikr yuritilgan. Shuningdek, leksikografik semantizatsiyalash va uning ilmiylik va mantiqlilik, ta’limiylik, leksikani qulay shaklda taqdim etish, ko‘rsatib tushuntirish, umumiylik-xususiylik, izchillik, milliylik, zamonaviylik, didaktik, tushunarlilik, darajalilik tamoyillari xususida so‘z yuritilgan.