IJTIMOIY TARMOQLARNI SHAKLLANTIRISH OMILLARI VA VOSITALARI - Ravshan, Nazarov (Journal of Social Sciences, 2024)
Insoniyat paydo bo‘lgandan to hozirgi vaqtga qadar axborotga bo‘lgan ehtiyojlari shakllanib, rivojlanib, tobora ortib bormoqda. Insoniyat bugun toshdan to koinotgacha bo`lgan bilimlar sohibi hisoblanadi. Axborot almashish uchun turli vositalarni ishlab chiqishga harakat qilib kelmoqda. Dastavval, ibtidoiy jamoa davrida biron bir belgilarga qarab, axborot almashilgan. Keyinchalik, Piktogramma shaklida ya’ni yozuvgacha bo`lgan davrni o’z ichiga oladi. Bunda rasmlar yoki ma’lum bir ko’rgazmali jarayonlarni ifodalash orqali axborot almashish tizimini o`ylab topishadi. Maqolada ijtimoiy tarmoqlarning shakklantirish omillari va vostitalari, jamiyat hayotidagi tutgan o‘rni va roli hamda ijtimoiy tarmoqlar funksiyalarining shaxs ma’naviy qiyofasiga ta’siri tahliliy asosda o‘rganilgan. Shu bilan birgalikda, axborot olishning ahamiyati, axborotlarni ijtimoy tarmoqlar orqali uzatish borasida shakllangan qarashlar turli jihatlar tahlil qilingan.