XX ASRNING BIRINCHI YARMIDA O‘ZBEKISTONNING JANUBIY VOHA QISHLOQ XO‘JALIGI TIZIMIDA RO‘Y BERGAN IJTIMOIY VA IQTISODIY O‘ZGARISHLAR - Otabek, Akmamatov (Journal of Social Sciences, 2024)
Ushbu maqolada XX asrning birinchi choragida O‘zbekistonning janubiy voha qishloq xo‘jaligi tizimida ro’y bergan ijtimoiy va iqtisodiy jarayonlar haqida so‘z boradi. XX asr 20-yillarining ikkinchi yarmidan boshlab, keskin ta’qibga uchragan avvalgi tuzum davrida katta mavqega ega bo‘lgan yirik va o‘rta yer egalari, amirlar, amaldorlar, musulmon ruhoniylari kabi tabaqalar faoliyati ko’rsatib o‘tilgan. Bu davrda ko‘plab yakka dehqon xo‘jaliklarining xonavayron bo‘lishi natijasida 1918-yilga nisbatan 1920-yil oxirida dehqonchilik 30 foizga, 1922-yil boshlarida 40 foizga pasayib, natijada ekin maydonlari ham qisqargan va aholi turmush sharoiti keskin yomonlashgan. Muallif tarixiy ma’lumotlarga tayanib, mavjud ilmiy adabiyotlar asosida XX asrning birinchi yarmida O‘zbekistonning qishloq xo‘jaligi tizimida ro’y bergan ijtimoiy va iqtisodiy jarayonlar bo‘yicha o‘ziga xos jihatlarni o‘rgangan va tahlil qilgan.